Badacsonyi borvidék jellegzetességei
A Badacsonyi borvidék a Dunántúl közepén, a Balaton északi partjának nyugati részén, Badacsony környékén helyezkedik el. A borvidék Veszprém megyében, a Balaton északi partján, Balatonszepezdtől Szigligetik húzódik. A borvidék szőlőterülete a Balaton partján lévő Ábrahámhegy, Badacsony, Csobánc, Őrsi-hegy, Szent György-hegy, és szigligeti hegyek, vagyis a Tapolcai-medence pompás látványt nyújtó lejtőin található.
A BORVIDÉK TELEPÜLÉSEI
- Ábrahámhegy
- Badacsonytomaj
- Badacsonytördemic
- Balatonrendes
- Balatonszepezd
- Gyulakeszi
- Hegymagas
- Káptalantóti
- Kisapáti
- Kővágóörs
- Nemesgulács
- Raposka
- Révfülöp
- Salföld
- Szigliget
- Tapolca
A BORVIDÉK SAJÁTOSSÁGAI
A borvidék éghajlatát legfőképpen a Balaton határozza meg, melynek köszönhetően széltől védett, szubmediterrán jellegű klíma alakult itt ki. Az itt lévő nagy víztömeg biztosítja a magas páratartalmat, illetve megakadályozza a hőmérséklet szélsőséges ingadozását. Helyenként találhatunk lösz talajt, de a bazalt és a bazalttufa meghatározóbb a hegyen fölfelé haladva. A bazalt elnyeli a nap melegét, majd ezt éjszaka “visszasugározva” a szőlőtőkékre nyújt védelmet a nagymértékű éjszakai lehűlések elle
SZŐLŐFAJTÁK, ÍZVILÁG
A borvidék legelterjedtebb fajtája az olaszrizling a belőle készült bor lágy, savai visszafogottak, az íze legjobban a keserű mandulára hasonlít. Jó évjárat esetében aszúsodott szemek is előfordulhatnak a fürtön.
A borvidék leghíresebb fajtája a szürkebarát. Ennek bora zamatos, tüzes elég magas alkohol tartalommal rendelkezik ezen a területen.
A borvidék emblamatikus bora a Badacsonyi Kéknyelű. Egykoron ez a szőlőfajta nagyon elterjedt volt ezen a vidéken. Az 1970-80-as években irtásába fogtak, majd a 90-es évek elején sajnos nagyon megfogyatkozott ezen ültetvények száma. Az újbóli telepítéseknek köszönhetően napjainkban ismét reneszánszát éli ez a szőlőfajta. Más borokkal ellentétben ennek a fajtának az ízvilága egyszerű, színe világos, illata határozott. Kellemes illata mellett a bor szépségét a savak finomsága, vagy éppen a nyersessége adja. A bora fiatalon fogyasztva is kellemes, de a legnagyobb élményt a több éves érlelés után tapasztalhatjuk meg.
PINCÉSZETEK, BORKÓSTOLÁS PÉLDAKÉNT
A borvidéken nagyon sok pincészet közül választhatunk, ahol jobbnál jobb helyi borokat tudunk megkóstolni. Rendszeresen szerveznek borvacsorákat, ahol kiváló ételek mellé kortyolgathajuk a hozzá passzoló borokat. Év közben többször is ellátogathatunk bornapokra, illetve az őszi időszakban szüreti fesztiválokra, ahol jobban megismerkedhetünk a termelőkkel, a szőlőfajtákkal illetve a borokkal.
Idén Badacsonyban Július közepén, Ábrahámhegyen pedig Augusztus elején rendezték meg a Bornapokat. A szüret iránt érdeklődök idén Szeptember elején Badacsonyba, Szeptember végén pedig Szigligeten látogathatnak el a Szüreti fesztiválra. Ezek mellet egész évben számos más program közül választhatunk, mint például Borbarangolások – Borvacsorák, Szürkebarát Túra, Kéknyelű Túra, Márton-napi Vigasság, Forralt bor főzőverseny, Murcifesztivál, Hagyományörző Falusi Disznóölés.
- Borbély Családi Pinzészet, 2012-2018 között az „Év Bortermelője” választás 5 jelöltje közé választottak 7 alkalommal.
- Csanádi Pincészet
- Georgian Pince
- Istvándy Pincészet
- Laposa Birtok
Ez az a hely, ahol egy pince előtt ücsörögve a borok minősége párosulhat a táj szépségével, melyet a Balaton, a borospincék, a szőlőültetvények látványa nyújt.