Cékla
A bíborszínű zöldségnek számos jótékony hatása van az emberi szervezetre, de nem minden annyira ismert, pedig jó szolgálatot tehet bizonyos esetekben.
A cékla gazdag A, B, C vitaminban csakúgy, mint folsavban, vasban, káliumban, magnéziumban, ezért sok mindenre használható.
Az alábbi problémák kezelésére alkalmazható:
- bőrbetegségek
- vérszegénység
- menstruációs zavarok
- nyirokrendszer zavarok
- magas vérnyomás
- májpanaszok
- csontritkulás
- vese, hólyagpanaszok.
A várandósság ideje alatt különösen ajánlott a cékla fogyasztása, ugyanis mindamellett, hogy segít a vérképzésben a magzat gerincfejlődésének egészségét támogatja.
A cékla gyökerét és levelét egyaránt kedvelt alapanyaga a salátáknak. Ha a cékla ízétől ódzkodik valaki, akkor érdemes almával együtt fogyasztani akár reszelt almával, akár almalével.