Hideg tejszínes szederkrémleves
Nyári napokon mindenkinek jól eshetnek a különböző gyümölcsből készült hideg levesek. Ezek közül talán az egyik legkedveltebb a kicsit savanykás ízű szederkrémleves, mely könnyen elkészíthető és egy igazi vitaminbomba.
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg szeder (de bármilyen más gyümölcsből is készíthető)
- 2 dl tejszín
- 1 csomag vanília puding *
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 késhegynyi szegfűszeg
- 3 evőkanál cukor (helyettesíthető édesítővel vagy mézzel)
- 1 mokkáskanál fahéj
Elkészítés:
- A gyümölcsöt alaposan mosd meg , és öntsd fel annyi vízzel amennyi még éppen ellepi.
- Körülbelül 10 perc főzés után vedd le a tűzhelyről és botmixer segítségével pépesítsd.
- Ha a szeder magokat kevésbé szívesen eszi meg valaki, akkor érdemes átpaszírozni egy kisebb lyukú szűrőn a gyümölcsöt, de ez ízlés kérdése.
- Majd ismét tedd fel főzni és amikor felforrt tegyél bele egy csipetnyi sót, ezután add hozzá a többi hozzávalót: a szegfűszeget, a cukrot, az édesítőt vagy a mézet, a vaníliás cukrot és a fahéjat.
- Egy tálban keverd simára a főzőtejszínt és a pudingot, majd merj hozzá a főzőléből egy merőkanállal és az egészet addig keverd, míg csomómentes lesz.
- A kapott “folyékonyabb masszát” szépen lassan, kevergetve öntsd bele a levesbe, kóstold meg és ha szükséges ízesítsd még.
- Fogyasztás előtt érdemes lehet néhány órára betenni a hűtőbe. Tálalás előtt díszítheted tejszínhabbal, fagyival vagy akár mentával.
Jó étvágyat kívánunk!
*A vaníliás cukrot helyettesíthetjük vaníliarúddal, vaníliás eritrittel, illetve vaníliás ízű xilittel.