Kovászos kenyér összehasonlítása
Mostanában folyamatosan gyarapszik az egészséges élet iránt érdeklődők száma, mely a mozgás mellett a táplálkozásban is megmutatkozik. Az emberek vagy tudatosan, vagy pedig egészségügyi okok miatt kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy milyen élelmiszert vásárolnak és hol szerzik be azt. Hazánkban előszeretettel fogyasztjuk a kenyereket, péksüteményeket, de vajon tisztában vagyunk azzal, milyen hatása van a szervezetünkre?
KOVÁSZOS KENYÉR
Előny
- A kovászból készült kenyerek héja sötétebb, ropogós, belseje rugalmas, tömör.
- Szeleteléskor morzsolódás mentesek, így elkerülhetjük konyhánkban a bosszantó kenyérmorzsákat.
- Emésztése jóval könnyebb, hiszen a gabonák ásványianyag tartalmához ugyanis másképpen jut hozzá a szervezetünk, ezáltal elkerülhetjük a puffadást.
- Az előemésztés folyamata közben tejsavas baktériumai keletkeznek, melyek a belek mikroflórája mellett az immunrendszerre is pozitív hatással lehetnek.
- A kovászos kenyér fogyasztásával megelőzhető a vércukorszint emelkedése.
- Az alacsony GI (glikémiás index) értékének köszönhetően laktatóbb, ezért tovább megmaradhat a jóllakottság érzése, így elegendő kevesebbet fogyasztanunk belőle.
- Egy igazi kovászos kenyér akár 1-1,5 hétig is eltartható a kovászban lévő ecetsavnak köszönhetően. Sőt ugyanolyan ízletes és zamatos marad, mint amikor megvásároltuk.
- A gluténérzékenyeknek előnyt jelenthet, hogy ma már létezik gluténmentes kovász és gluténmentesen kovászolt kenyér is.
Ízvilág
Az íze savanykásabb a megszokott élesztős kenyérhez képest, amely elsőre furának is tűnhet, ha éveken keresztül csak az élesztős változatot fogyasztottuk.
Hátrány
- Egy igazán jó kovászos kenyér beszerzése olykor kicsit több keresést és utánajárást igényel.
- Ára drágább, de jóval tovább eltartható a hagyományos élesztős kenyérhez képest, ezért hosszú távon jobban járhatunk ezzel, mert így kevesebb kerülhet a kukába.
- Elkészítése hosszadalmasabb, hiszen a kovász érlelése akár több napos folyamat is lehet.
Összetevők
- Maga a kovász csak lisztből és vízből áll. A mikroorganizmusok a levegőből belekerülnek ebbe a keverékbe, majd több napos erjesztés során elszaporodnak benne.
- A kenyér készülhet finomlisztből, teljes kiőrlésű lisztből, tönkölylisztből, illetve kerülhetnek bele különböző magvak is.
FEHÉR KENYÉR
Kinek ismerős az, amikor elmegy vásárolni a boltba, vagy az utcán sétálgatva elhalad egy pékség mellett és hirtelen megérzi a frissen sült kenyér, illetve péksütemények illatát? Majd bemegy és megveszi kedvenc finomságait. Lássuk mit kell tudni ezekről a termékekről.
Előny
- Bármelyik boltban vagy pékségben könnyen beszerezhető, így időt spórolunk meg a megvásárlásával.
- Puha könnyen kezelhető, jobban gyúrható, mint a PurPur vagy a kovászos kenyér.
- A fehérsége miatt tisztaság érzetét keltheti bennünk.
- A fehér kenyér semlegesnek mondható íze miatt intenzívebben kiadhatja kedvenc krémeink, kenőmájasunk vagy sajtkrémünk ízét, mint a kovászos vagy PurPur kenyér.
- Nagyon nagy a kínálat, melyből ízlésünknek megfelelően tudunk válogatni.
- Otthonunkban egyszerűen és gyorsan el tudjuk készíteni, mert csak élesztő futtatása szükséges hozzá, mely pár perc alatt elkészül.
- A fehér kenyér olyan, mintha fehér rizst, a PurPur, illetve a kovászos kenyér pedig olyan, mintha barna rizst fogyasztanánk.
Hátrány
- 2-3 nap után ehetetlenné, szikkadttá válik, állaga nagyon lukacsos, puha.
- Az emberi szervezet egyáltalán vagy kevésbé alkalmas az élesztőből készült kenyér megemésztésére.
- Fogyasztása puffadást okozhat, kevésbé laktató, így hamarabb lehet éhség érzetünk.
- Ahhoz, hogy állagromlás nélkül eljusson a kenyér a pékségtől az asztalunkig számos adalékanyag és tartósítószer kerül a tésztába, mely tovább terhelheti szervezetünket.
- Sok emésztőrendszeri megbetegedésnél fontos, hogy kerüljük az élesztőből készült termékek fogyasztását, mert tovább súlyosbíthatja állapotunkat.
- Az ilyen eljárással készített termékek, nagy mennyiségben történő fogyasztásának eredménye lehet, a gyomorégés, a puffadás és a romló emésztés.
Ízvilág
Íze lágyabb, enyhébb, kevésbé markáns, semleges a kovászból készült kenyérhez képest.
Összetevők
- élesztőből vízből és kicsi cukorból tevődik össze,
- ehhez kerül hozzá a fehérliszt,
- a tartósítószer és adalékanyagok.
PURPUR KENYÉR
Mi a PurPur?
A PurPur egy ősrégi gabonafajta, mely egyidős a legősibb búzafajtákkal. A PurPur búza bíbor színének köszönhetően különleges külsőt kölcsönöz a kenyérnek erről kapta a nevét is. Mivel hosszú ideig a fehér liszt használatát részesítették előnyben, ezért sokáig nélkülözték a PurPur búza használatát.
Előny
- A PurPur kenyér héja ropogós, belseje tömör, rugalmas.
- Morzsálódás nélkül tudjuk szeletelni, sőt akár 1 hétig is eláll az eredeti állagát megtartva.
- Emésztése könnyebb, mivel összetett szénhidrátokban és rostokban gazdag.
- PurPur kenyér fogyasztásával elkerülhetjük a vércukorszint emelkedését, hiszen nagyon alacsony a GI (glikémiás indexe).
- Az alacsony GI indexnek köszönhetően tovább érezhetjük jóllakottnak magunkat, ezért elég kevesebbet fogyasztanunk belőle.
Hátrány
- Nehezebb hozzájutni, mint a hagyományos élesztős termékekhez.
- Drágább, de jóval tovább eltartható.
Ízvilág
Íze kicsit savanykásabb, az élesztővel készült kenyerekhez képest, mely első kóstolásra kicsit meglepő lehet. A kenyérben lévő tökmag, napraforgómag illetve dió, viszont kicsit kompenzálja ezt az ízt.
Összetevők
- a kenyér teljes kiőrlésű PurPur búzalisztből,
- teljeskiőrlésű rozslisztből és szárított rozskovászból készül,
- víz,
- cukor,
- magvak
- és élesztő hozzáadásával.
ÖSSZEGZÉS
A fehér kenyérhez képest a PurPur és a kovászos kenyér is sűrűbb állagú, kevésbé puha, szeleteléskor az utóbbi kettő morzsálódás mentes.
Ízüket összehasonlítva a fehér kenyér semleges, míg a másik kettő enyhén savanykásabb. Ha citromhoz hasonlítanánk az ízét és a citromot vennénk 100%-nak, ahhoz képest a PurPur kenyérben 5%-ban, a kovászosban 10%-ban érezhetjük ezt a savanykás ízvilágot a citromhoz képest.
Amíg a PurPur és a kovászos kenyér nagyjából 1-1,5 hétig fogyasztható a minősége megromlása nélkül, addig a hagyományos kenyér 3 nap után kiszáradhat.
Ha sokat vásárolnánk belőle a fagyasztóban is tárolhatjuk őket. Fagyasztás után érdemes lehet mind a 3 fajtát kicsit sütőben átmelegíteni, ezáltal ropogós lesz a héja és frissebbnek érezhetjük. A fehér kenyér beszerzése bárhol megoldható, hiszen nagyon sok pékségben és üzletben megvásárolhatók, viszont egészségügyi szempontból a PurPur és a kovászos kenyér jobb választás lehet. Akik nyitottak a változásra kóstolják meg őket.