Select Page

Hajdina köret

Hajdina köret

A rizst vagy bármilyen más köretet lehet helyettesíteni a hajdinával. A kenyér alapanyaga is lehet, de bármilyen formában is fogyasztjuk, igencsak különleges íze van.

A hajdinának számos előnyös hatása ismert:

  • méregtelenít,
  • megelőzheti a máj elzsírosodását,
  • székrekedés esetén is alkalmazható.

A kedvelt receptünk belőle a hajdina köret hagymával, mely különféle húsok, rántott zöldségekhez, szószos ételekhez is kiváló.

Hogyan kezdjünk neki?

  • Fontos tanácsunk, hogy csak akkor kezdjen a hajdina elkészítésébe, ha szeretettel szeretné elkészíteni!

A hozzávalók:

  • 1-2 evőkanálnyi zsír vagy 5-10 dkg vaj,
  • 0,5 kg hántolt hajdina,
  • csipetnyi parajdi só,
  • ízlés szerint zöldfűszer,
  • 3 db kisméretű sárgarépa.

A hajdinát először főzzük meg forró vízben körülbelül 10-15 percig, amíg puha nem lesz!

Amíg a hajdina fő, addig előkészíthetjük a sárgarépát. Pucoljuk meg, majd vágjuk apró darabokra, mert akkor könnyebben átfő!

Hozzáadhatjuk a hajdinához, hogy együtt puhulhassanak meg, de vigyázat, a sárgarépát ne főzzük túl!

Amikor a hajdina és a sárgarépa kockák is elég puhák, akkor szűrjük le.

Készítsünk elő egy serpenyőt melegedni a tűzhelyen, majd tegyük bele a zsírt vagy a vajat!

Amikor felolvadt a zsír vagy a vaj, akkor adjuk hozzá a hajdinát, a sárgarépát és sózzuk meg!

Ha zöldfűszert szeretne hozzáadni, akkor csak keveset, mert elviheti a hajdina eredeti ízét és kesernyéssé válhat.

Kavarjuk át a hajdinát, sárgarépát körülbelül 2-3 percig, hogy a zsír vagy a vaj mindenhová kerüljön. Ízlés szerint hozzáadhatunk még egy kis csipetnyi sót, ha szükséges.

Kész is a hajdina köret sárgarépával!

Mindamellett, hogy egészséges  hajdina, különlegessé teheti a mindennapokat az egyediségével! 🙂

Jó étvágyat kívánunk!

 

About The Author