Hajdina köret
A rizst vagy bármilyen más köretet lehet helyettesíteni a hajdinával. A kenyér alapanyaga is lehet, de bármilyen formában is fogyasztjuk, igencsak különleges íze van.
A hajdinának számos előnyös hatása ismert:
- méregtelenít,
- megelőzheti a máj elzsírosodását,
- székrekedés esetén is alkalmazható.
A kedvelt receptünk belőle a hajdina köret hagymával, mely különféle húsok, rántott zöldségekhez, szószos ételekhez is kiváló.
Hogyan kezdjünk neki?
- Fontos tanácsunk, hogy csak akkor kezdjen a hajdina elkészítésébe, ha szeretettel szeretné elkészíteni!
A hozzávalók:
- 1-2 evőkanálnyi zsír vagy 5-10 dkg vaj,
- 0,5 kg hántolt hajdina,
- csipetnyi parajdi só,
- ízlés szerint zöldfűszer,
- 3 db kisméretű sárgarépa.
A hajdinát először főzzük meg forró vízben körülbelül 10-15 percig, amíg puha nem lesz!
Amíg a hajdina fő, addig előkészíthetjük a sárgarépát. Pucoljuk meg, majd vágjuk apró darabokra, mert akkor könnyebben átfő!
Hozzáadhatjuk a hajdinához, hogy együtt puhulhassanak meg, de vigyázat, a sárgarépát ne főzzük túl!
Amikor a hajdina és a sárgarépa kockák is elég puhák, akkor szűrjük le.
Készítsünk elő egy serpenyőt melegedni a tűzhelyen, majd tegyük bele a zsírt vagy a vajat!
Amikor felolvadt a zsír vagy a vaj, akkor adjuk hozzá a hajdinát, a sárgarépát és sózzuk meg!
Ha zöldfűszert szeretne hozzáadni, akkor csak keveset, mert elviheti a hajdina eredeti ízét és kesernyéssé válhat.
Kavarjuk át a hajdinát, sárgarépát körülbelül 2-3 percig, hogy a zsír vagy a vaj mindenhová kerüljön. Ízlés szerint hozzáadhatunk még egy kis csipetnyi sót, ha szükséges.
Kész is a hajdina köret sárgarépával!
Mindamellett, hogy egészséges hajdina, különlegessé teheti a mindennapokat az egyediségével! 🙂
Jó étvágyat kívánunk!