Válassza az Oldal lehetőséget

Hortobágyi húsos palacsinta

Hortobágyi húsos palacsinta

HOZZÁVALÓK

A tésztához:

  •         50 dkg finomliszt
  •         2 db tojás
  •         4 dl tej
  •         1 dl szódavíz
  •         1 kk só
  •         2 csipet cukor vagy édesítő

A töltelékhez:

  •         0,5 kg darált sertéshús, aki kerüli a hús fogyasztását helyettesítheti gombával
  •         1 db paradicsom
  •         1 db paprika
  •         1 közepes fej vöröshagyma
  •         2 gerezd fokhagyma
  •         175 g tejföl
  •         ízlés szerint
  •         őrölt bor ízlés szerint
  •         fűszerpaprika ízlés szerint
  •         3 ek napraforgóolaj, vagy kókuszolaj
  •         0,5 evőkanál liszt vagy a habaráshoz

Elkészítés:

  1. Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre pároljuk, hozzátesszük a fokhagymát, az apróra vágott paradicsomot, illetve a szintén felaprított paprikát.
  2. Amikor a paradicsom leve jól elfőtt, a tűzhelyről lehúzva, hozzáadjuk a pirospaprikát, majd a darált húst vagy a megpucolt, apró darabokra vágott gombát.
  3. A húst vagy a gombát fűszerezzük sóval, borssal, majd puhára főzzük. Megkóstoljuk és ha szükséges fűszerezzük még.
  4. Egy szűrő segítségével leszűrjük a hús vagy gomba levét és félretesszük.
  5. Tejfölös, lisztes vagy keményítős habarást csinálunk, mellyel besűrítjük a szószunkat.
  6. Az elkészült szószból egy kicsit keverhetünk a húshoz, így egyszerűbben tudjuk a palacsintába tölteni és elkerüljük, hogy száraz legyen a töltelék. Ha gombából készítettük, akkor azt egy botmixer segítségével pépesíthetjük, ha szeretnénk.
  7. A húst, a gombát és a szószt akár előző nap is elkészíthetjük, betehetjük a hűtőbe, azáltal egyrészt jobban összeérnek az ízek, másrészt másnap már csak a palacsintát szükséges elkészítenünk.
  8. Ezt követően jön a palacsinta. Először egy kézi habverő segítségével csomómentesre keverjük a lisztet, a tojást és a tejet, majd lassan hozzá adagoljuk a szódavizet. Pici sót és cukrot vagy édesítőt teszünk hozzá. Figyeljünk arra, hogy a megszokottnál kevésbé legyen édes a tészta, majd el kezdjük sütni a palancsintákat.
  9. Ha elkészült a palacsinta tésztánk, akkor megtöltjük a hússal vagy a gombával. A tésztába beletesszük a tölteléket a két oldalát behajtjuk, majd feltekerjük, és szépen sorban egymás mellé helyezzük egy tepsibe.
  10. A betöltött palacsintákat leöntjük a mártással és 15-20 percre 180 fokos sütőbe tesszük.
  11. Érdemes lehet a szószból hagyni az étkezéshez, és egy kis szószos tálba beleönteni, így aki igényli ízlésének megfelelően még fogyasztáskor is tud önteni belőle a palacsintára.

Jó étvágyat!

A szerzőről