A méz előnyei és fajtái
A méhek által készített méz hosszas folyamat után kerülhet az asztalunkra, de nagyon értékes és alkalmazása igen sokrétű, attól függően milyen mézfajtát választunk.
Az akácméz a legismertebb Magyarországon, melyre jellemző:
- magas gyümölcscukor tartalom,
- folyékonyabb, mint a többi méz,
- világos, szinte áttetsző színű,
- akácvirág illatú,
- lágy ízű,
- nehezen kristályosodó.
Az akácméz hatásai:
- fertőtlenítő hatású,
- köhögéscsillapító hatású,
- gyomorsavtúltengés esetén is ajánlott.
A hársméz arcpakolásnál alkalmazható, az akácméznél sötétebb, ugyanakkor az alábbiak jelemzőek még rá:
- fűszeres, kicsit kesernyés ízű,
- hárs illata van,
- kesernyés íze miatt, nem előnyös főzéshez, sütéshez használni.
A hársméz hatásai:
- gyulladásgátló,
- megfázás, lázas betegségek esetén javasolt,
- torokgyulladáskor, köhögéskor csillapító hatású,
- idegesség, álmatlanság esetén is alkalmazható,
- görcsoldó, fertőtlenítő hatású,
- gátolja a szervezetben a zsírlerakódást, vagyis az érelmeszesedést.
A napraforgó méz aranysárga színű, sötétebb,
- hamar kristályosodó,
- mézeskalács készítésnél javasolt,
- sütéshez-főzéshez is ajánlott.
A napraforgó méz savas, ezért savtúltengés esetén nem javasoljuk.
A repceméz jellemzői:
- gyorsan kristályosodó
- sárgás színű
- nem kifejezetten kellemes ízű, ugyanakkor gyomorsav esetén nagyon eredményes és javasolt.
A virágméz sokféle növényből, mezei virágból készül, ezért igen hatékony és összetett a hatása.
A színe sötétebb sárgás, de kristályosodásra ez a mézfajta is hajlamos.