Select Page

Borvidékek és a bor készítése

Borvidékek és a bor készítése

Hazánkban egyre nagyobb az igény a minőségi borok fogyasztására. Családi összejöveteleken és céges rendezvényeken szívesen nyitunk egy-egy palackkal a jól bevált kedvenceinkből, de egyre nyitottabbak vagyunk az új fajták megismerésére is. A pincehideg kiváló minőségű borokat régi borospincékben vezetett kirándulással, illetve egy-egy ízletes borvacsorával egybekötve ismerhetjük meg.

BORVIDÉKEINK

Az országunkban nagyon fontos szerepet játszik a borkultúra védelme, népszerűsítése és hírnevének ápolása is. Magyarország szinte egész területe alkalmas a szőlőtermelésre változatos klímája és földrajzi adottságai miatt, melyek megmutatkoznak a borok sokszínűségében is. 

Hazánk 22 borvidékkel büszkélkedhet (Badacsonyi borvidék, Balatonboglári borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Bükki borvidék, Csongrádi borvidék, Egri borvidék, Etyek-Budai borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék, Mátrai borvidék, Móri borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Neszmélyi borvidék, Pannonhalmi borvidék, Pécsi borvidék, Soproni borvidék, Szekszárdi borvidék, Tokaji borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék, Zalai borvidék), melyek mindegyike egyedi sajátos ízvilággal rendelkezik a szőlőfajtákból kifolyólag.

BOROK FAJTÁI 

A legismertebbek a 

  • Kéknyelű, 
  • Cabernet franc, 
  • Cabernet sauvignon, 
  • Chardonnay, 
  • Cserszegi Fűszeres, 
  • Furmint, 
  • Sárgamuskotály, 
  • Hárslevelű, 
  • Kadarka,
  • Olaszrizling, 
  • Pinot Noir, 
  • Zweigelt, 
  • Királyleányka, és még hosszasan sorolhatnánk mennyi fajta közül válogathatunk ízlésünknek megfelelően.

Szín szerint 3 féle bort különböztetünk meg a fehéret, a roset és a vöröset, ezen belül találkozhatunk szárazzal, félszárazzal, félédessel, édessel. Minden borvidéknek megvan a maga jellegzetessége, míg az egri borvidékre inkább a vörös borok jellemzőek, addig a tokaji borvidékre a fehérek.

BORKÉSZÍTÉSE

Magyarországon a szőlőtermelés és borkészítés kultúrája közel 2000 évre nyúlik vissza. A szüret túlnyomó része ősszel történik. A szőlő leszedése után a darálás következik, majd pedig a préselés, amely során keletkező gyümölcs léből lesz a must. Ez kerül bele a hordókba a pincékbe, majd megfelelő eljárással bor készül belőle.

A must erjesztése során a borélesztő feldolgozza a benne lévő összes glükózt és fruktózt, ilyenkor keletkezik természetes módon a száraz bor. Amikor azonban ezt az erjedési folyamatot leállítják, azaz a mustot lehűtik, akkor az élesztőgombák elpusztulnak és a glükóz, fruktóz tartalom nem képes alkohollá alakulni, így keletkezik az édes bor. 

PINCELÁTOGATÁSOK

A bortermelő vidékek manapság egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a pincelátogatásokra, borvacsorákat, kóstolókat szerveznek és borfesztiválokon népszerűsítik a zamatos nedűket. A hazai borászaink is folyamatosan képzik magukat annak érdekében, hogy még több borkülönlegességgel tudják elkápráztatni a bor szerelmeseit.

Összességében elmondhatjuk, hogy kiváló minőségű, díjnyertes borainknak köszönhetően előkelő helyet foglalunk el, nem csak hazai viszonylatban, hanem Európa-szerte is.

About The Author