Brokkoli krémleves
Valószínűleg már mindannyiunkkal előfordult az a helyzet, mikor egy kellemes hétvégi napon ébredésünk után valamiféle vágyat éreztünk egy kis finomság után. A „valami finomat megennék” érzésre gondolok most, ami az éhségérzettől azért még jócskán távol áll. A tapasztalt háztartásbeliek ilyenkor felmérik a terepet, betekintenek a hűtőbe, majd a spájzba is, és egy ajakcsücsörítés, valamint szájelhúzás után megszületik a nagy ötlet, mivel az itt-ott fellelt alapanyagokból összeállt a nagy terv. Így született meg itthon életem első finom és ízletes brokkoli krémlevese!
HOZZÁVALÓK
- fél kg brokkoli
- 1 fej közepes méretű vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl főzőtejszín
- 20 g vaj
- 1,2 liter víz
- só
- bors
ELKÉSZÍTÉSE
- Miután megpucoltuk és apróra vágtuk a vöröshagymát, tegyük fel a tűzhelyre és vajban pirítsuk üvegesre, majd nyomjuk rá a fokhagymát is!
- Ezt követően öntsük fel vízzel, ízlés szerint sózzuk és fűszerezzük, majd a felforralt lébe helyezzük bele a rózsákra szedett, megmosott brokkolit!
- Kb. egy fertály óra (15 perc) alatt puhára főzzük, s ekkor hozzáadjuk a főzőtejszínt és az egészet összeturmixoljuk. Szükség esetén tejjel is hígíthatunk.
- Tetszés szerint tehetünk bele pirított kenyérkockákat, vagy apróra vágott sült virslit, esetleg fasírtot, illetve vegetáriánus fasírtot egyaránt.
A BROKKOLIRÓL BŐVEBBEN
A brokkoliról érdemes tudni, hogy alacsony a kalóriatartalma, ellenben bővelkedik A, B és C-vitaminokban, kalciumban és ugyancsak gazdag vasban. Ez utóbbi miatt a vegetáriánusok számára az egyik legkiválóbb fogyasztási cikk. Tetszés szerint süthető, főzhető és párolható, elkészítésétől függően főételnek és köretnek is ajánlott.
Jó étvágyat kívánunk!
Baranyi Attila