Etyek-Budai borvidék
Az Etyek-Budai borvidék a Buda környékén található szőlőterületeket, illetve az Észak-dunántúli borrégió legkeletibb részén lévő ültetvényeket foglalja magába. A borvidékre főleg a fehér borok készítése a jellemző. Területi adottságából adódóan a Velencei-tó környéke inkább az aktív kikapcsolódásra nyújt lehetőséget, a budai rész környékén pedig a pihenés mellett számos látnivalót tekinthetünk meg.
A BORVIDÉK TELEPÜLÉSEI
Budai körzet:
- Budajenő
- Budakeszi
- Páty
- Pilisborosjenő
- Telki
- Tök
- Üröm
Etyeki körzet:
- Alcsútdoboz
- Bicske
- Csapdi
- Etyek
- Felcsút
- Gyúró
- Kajászó
- Martonvásár
- Tordas,
- Vál
- Budafok
Velencei körzet:
- Gárdony
- Kápolnásnyék
- Nadap
- Pákozd
- Pázmánd
- Sukoró
- Velence
A BORVIDÉK TÖRTÉNELME, ADOTTSÁGAI
1720 és 1770 között német családokat telepítettek be Etyek környékére, akik később felvirágoztatták a mezőgazdaságot. Az 1860-as évek közepétől Etyek a főváros szőlőskertjévé vált és ebben az időben építették meg azt a több száz pincét is, melyek mai napig is használatban vannak.
Törley a századfordulón felfedezte, hogy ezek a pincék remek tulajdonságuknak köszönhetően alkalmasak pezsgő készítésére és elkezdte felvásárolni azokat.
1990-ben Etyek borvidék, majd 1997-től Etyek-Budai borvidék lett a hivatalos neve, miután a budai területek is hozzá tartoztak már.
A borvidék térsége a Gerecse-hegység déli részétől a Velencei és a Budai- hegységekig tart. Ezen terület több, mint 5000 hektár, melyből 1500 hektár feletti terület I. osztályú besorolású. Meghatározó talajtípusa a magas mésztartalmú barna erdőtalaj, ami javarészt mészkő alapon fejlődött ki. A területet a szeles időjárás, a bőséges napsütés és a kevés csapadék jellemzi. A domb, illetve hegyoldalakon, valamint a fennsíkokon gyakori a légmozgás, mely kiváló termelési biztonságot ad. Ennek a védettségnek köszönhetően a fagyásból eredő károk kevésbé jellemzőek. Az évi középhőmérséklete az átlagosnál kicsit kevesebbnek mondható, viszont csapadékellátottsága majdnem eléri az országos átlagot. Az adottságoknak köszönhetően a korai szürettel remek pezsgő alapborok, a későbbi szürettel pedig magas színvonalú borok készíthetőek.
SZŐLŐFAJTÁK
- Chardonnay
- Olaszrizling
- Rajnai rizling
- Pinot blanc
- Sauvignon
- Szürkebarát
- Zenit
- Zöldveltelini
- Királyleányka
- Cserszegi fűszeres
Az itt készült borokra az üde, friss savak a jellemzőek. A világfajtákból kiváló minőségű, illatában, illetve zamatában gazdag, üde, testes borok készülhetnek.
A kiváló borok mellett említést érdemel a pezsgőgyártás is, mely több, mint 130 éves múlttal rendelkezik. Mai napig a Törley Pincészetben zajlik a minőségi pezsgők érlelése és készre kezelése. A pincészet mellett található múzeumban lehetőségünk van pincelátogatásra, melynek végén akár vásárolhatunk is a pezsgőkből.
PINCÉSZETEK, BORKÓSTOLÁS PÉLDAKÉNT
- Anonym Pince
- Haraszthy Pincészet
- Kattra Pincészet
- Lics Pincészet, 2019-es díjnyertes borok
- Nyakas Pincészet 2014-es Budai Chardonnay-ja bekerült a Chardonnay du Monde 2015 Top 10 listájába.
LÁTNIVALÓK, PROGRAMOK
- Etyek Pincefesztivál, melyet minden évben májusban rendeznek meg
- Etyeki Kezes-lábos gasztronómiai Fesztivál, mely évente kerül megszervezésre szeptember végén
- Budafoki Pezsgő és Borfesztivál
- 29. alkalommal rendezik meg a Budapest Borfesztivált a Budai Várpalotánál, mely minden évben emberek ezreit vonzza, színvonalas programjainak illetve a több száz kiállítónak köszönhetően.
- A Velencei-tó szomszédságában, nevezetesen Agárdon szokták megrendezni a Hal, -Vad, -Bor és pálinka fesztivált. Az esemény minden évben április végén, május elején várja az érdeklődőket melyet különböző koncertekkel, vadfőző versennyel, utcabállal, gyerekprogramokkal tesznek színesebbé. Emellett a környék a szabad- és a fedett fürdőhelyeiről is ismert, valamint a tó körüli biciklizés is igen népszerű a kiépített bicikli utakkal.
- Budafoki pincerendszer, ahol a Törley Pezsgőpincészet Kft. található
A régióban különböző kastélyokat, múzeumokat, arborétumot nézhetünk meg, melyekről utazás előtt érdemes lehet tájékozódni.
A borvidéket sokan kedvelik a fővároshoz való közelsége miatt, illetve az itt található évszázadokra visszanyúló pezsgő és borkészítés végett is.