Hortobágyi húsos palacsinta
HOZZÁVALÓK
A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 2 db tojás
- 4 dl tej
- 1 dl szódavíz
- 1 kk só
- 2 csipet cukor vagy édesítő
A töltelékhez:
- 0,5 kg darált sertéshús, aki kerüli a hús fogyasztását helyettesítheti gombával
- 1 db paradicsom
- 1 db paprika
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 175 g tejföl
- só ízlés szerint
- őrölt bor ízlés szerint
- fűszerpaprika ízlés szerint
- 3 ek napraforgóolaj, vagy kókuszolaj
- 0,5 evőkanál liszt vagy a habaráshoz
Elkészítés:
- Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre pároljuk, hozzátesszük a fokhagymát, az apróra vágott paradicsomot, illetve a szintén felaprított paprikát.
- Amikor a paradicsom leve jól elfőtt, a tűzhelyről lehúzva, hozzáadjuk a pirospaprikát, majd a darált húst vagy a megpucolt, apró darabokra vágott gombát.
- A húst vagy a gombát fűszerezzük sóval, borssal, majd puhára főzzük. Megkóstoljuk és ha szükséges fűszerezzük még.
- Egy szűrő segítségével leszűrjük a hús vagy gomba levét és félretesszük.
- Tejfölös, lisztes vagy keményítős habarást csinálunk, mellyel besűrítjük a szószunkat.
- Az elkészült szószból egy kicsit keverhetünk a húshoz, így egyszerűbben tudjuk a palacsintába tölteni és elkerüljük, hogy száraz legyen a töltelék. Ha gombából készítettük, akkor azt egy botmixer segítségével pépesíthetjük, ha szeretnénk.
- A húst, a gombát és a szószt akár előző nap is elkészíthetjük, betehetjük a hűtőbe, azáltal egyrészt jobban összeérnek az ízek, másrészt másnap már csak a palacsintát szükséges elkészítenünk.
- Ezt követően jön a palacsinta. Először egy kézi habverő segítségével csomómentesre keverjük a lisztet, a tojást és a tejet, majd lassan hozzá adagoljuk a szódavizet. Pici sót és cukrot vagy édesítőt teszünk hozzá. Figyeljünk arra, hogy a megszokottnál kevésbé legyen édes a tészta, majd el kezdjük sütni a palancsintákat.
- Ha elkészült a palacsinta tésztánk, akkor megtöltjük a hússal vagy a gombával. A tésztába beletesszük a tölteléket a két oldalát behajtjuk, majd feltekerjük, és szépen sorban egymás mellé helyezzük egy tepsibe.
- A betöltött palacsintákat leöntjük a mártással és 15-20 percre 180 fokos sütőbe tesszük.
- Érdemes lehet a szószból hagyni az étkezéshez, és egy kis szószos tálba beleönteni, így aki igényli ízlésének megfelelően még fogyasztáskor is tud önteni belőle a palacsintára.
Jó étvágyat!