Select Page

Kovászos kenyér összehasonlítása

Kovászos kenyér összehasonlítása

Mostanában folyamatosan gyarapszik az egészséges élet iránt érdeklődők száma, mely a mozgás mellett a táplálkozásban is megmutatkozik. Az emberek vagy tudatosan, vagy pedig egészségügyi okok miatt kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy milyen élelmiszert vásárolnak és hol szerzik be azt. Hazánkban előszeretettel fogyasztjuk a kenyereket, péksüteményeket, de vajon tisztában vagyunk azzal, milyen hatása van a szervezetünkre?

KOVÁSZOS KENYÉR

Előny

  • A kovászból készült kenyerek héja sötétebb, ropogós, belseje rugalmas, tömör. 
  • Szeleteléskor morzsolódás mentesek, így elkerülhetjük konyhánkban a bosszantó kenyérmorzsákat.
  • Emésztése jóval könnyebb, hiszen a gabonák ásványianyag tartalmához  ugyanis másképpen jut hozzá a szervezetünk, ezáltal elkerülhetjük a puffadást.
  • Az előemésztés folyamata közben tejsavas baktériumai keletkeznek, melyek a belek mikroflórája mellett az immunrendszerre is pozitív hatással lehetnek.
  • A kovászos kenyér fogyasztásával megelőzhető a vércukorszint emelkedése. 
  • Az alacsony GI (glikémiás index) értékének köszönhetően laktatóbb, ezért tovább megmaradhat a jóllakottság érzése, így elegendő kevesebbet fogyasztanunk belőle.  
  • Egy igazi kovászos kenyér akár 1-1,5 hétig is eltartható a kovászban lévő ecetsavnak köszönhetően. Sőt ugyanolyan ízletes és zamatos marad, mint amikor megvásároltuk.
  • A gluténérzékenyeknek előnyt jelenthet, hogy ma már létezik gluténmentes kovász és gluténmentesen kovászolt kenyér is.

Ízvilág

Az íze savanykásabb a megszokott élesztős kenyérhez képest, amely elsőre furának is tűnhet, ha éveken keresztül csak az élesztős változatot fogyasztottuk.

Hátrány

  • Egy igazán jó kovászos kenyér beszerzése olykor kicsit több keresést és utánajárást igényel.
  • Ára drágább, de jóval tovább eltartható a hagyományos élesztős kenyérhez képest, ezért hosszú távon jobban járhatunk ezzel, mert így kevesebb kerülhet a kukába.
  • Elkészítése hosszadalmasabb, hiszen a kovász érlelése akár több napos folyamat is lehet.

Összetevők

  • Maga a kovász csak lisztből és vízből áll. A mikroorganizmusok a levegőből belekerülnek ebbe a keverékbe, majd több napos erjesztés során elszaporodnak benne.
  • A kenyér készülhet finomlisztből, teljes kiőrlésű lisztből, tönkölylisztből, illetve kerülhetnek bele különböző magvak is.

FEHÉR KENYÉR

Kinek ismerős az, amikor elmegy vásárolni a boltba, vagy az utcán sétálgatva elhalad egy pékség mellett és hirtelen megérzi a frissen sült kenyér, illetve péksütemények illatát? Majd bemegy és megveszi kedvenc finomságait. Lássuk mit kell tudni ezekről a termékekről.

Előny

  • Bármelyik boltban vagy pékségben könnyen beszerezhető, így időt spórolunk meg a megvásárlásával.
  • Puha könnyen kezelhető, jobban gyúrható, mint a PurPur vagy a kovászos kenyér.
  • A fehérsége miatt tisztaság érzetét keltheti bennünk.
  • A fehér kenyér semlegesnek mondható íze miatt intenzívebben kiadhatja kedvenc krémeink, kenőmájasunk vagy sajtkrémünk ízét, mint a kovászos vagy PurPur kenyér.
  • Nagyon nagy a kínálat, melyből ízlésünknek megfelelően tudunk válogatni.
  • Otthonunkban egyszerűen és gyorsan el tudjuk készíteni, mert csak élesztő futtatása szükséges hozzá, mely pár perc alatt elkészül. 
  • A fehér kenyér olyan, mintha fehér rizst, a PurPur, illetve a kovászos kenyér pedig olyan, mintha barna rizst fogyasztanánk. 

Hátrány

  • 2-3 nap után ehetetlenné, szikkadttá válik, állaga nagyon lukacsos, puha. 
  • Az emberi szervezet egyáltalán vagy kevésbé alkalmas az élesztőből készült kenyér megemésztésére.
  • Fogyasztása puffadást okozhat, kevésbé laktató, így hamarabb lehet éhség érzetünk.
  • Ahhoz, hogy állagromlás nélkül eljusson a kenyér a pékségtől az asztalunkig számos adalékanyag és tartósítószer kerül a tésztába, mely tovább terhelheti szervezetünket.
  • Sok emésztőrendszeri megbetegedésnél fontos, hogy kerüljük az élesztőből készült termékek fogyasztását, mert tovább súlyosbíthatja állapotunkat. 
  • Az ilyen eljárással készített termékek, nagy mennyiségben történő fogyasztásának eredménye lehet, a gyomorégés, a puffadás és a romló emésztés.

Ízvilág

Íze lágyabb, enyhébb, kevésbé markáns, semleges a kovászból készült kenyérhez képest.

Összetevők

  • élesztőből vízből és kicsi cukorból tevődik össze, 
  • ehhez kerül hozzá a fehérliszt, 
  • a tartósítószer és adalékanyagok.

PURPUR KENYÉR

Mi a PurPur?

A PurPur egy ősrégi gabonafajta, mely egyidős a legősibb búzafajtákkal. A PurPur búza bíbor színének köszönhetően különleges külsőt kölcsönöz a kenyérnek erről kapta a nevét is. Mivel hosszú ideig a fehér liszt használatát részesítették előnyben, ezért sokáig nélkülözték a PurPur búza használatát. 

Előny

  • A PurPur kenyér héja ropogós, belseje tömör, rugalmas. 
  • Morzsálódás nélkül tudjuk szeletelni, sőt akár 1 hétig is eláll az eredeti állagát megtartva.
  • Emésztése könnyebb, mivel összetett szénhidrátokban és rostokban gazdag. 
  • PurPur kenyér fogyasztásával elkerülhetjük a vércukorszint emelkedését, hiszen nagyon alacsony a GI (glikémiás indexe).
  • Az alacsony GI indexnek köszönhetően tovább érezhetjük jóllakottnak magunkat, ezért elég kevesebbet fogyasztanunk belőle. 

Hátrány

  • Nehezebb hozzájutni, mint a hagyományos élesztős termékekhez.
  • Drágább, de jóval tovább eltartható.

Ízvilág

Íze kicsit savanykásabb, az élesztővel készült kenyerekhez képest, mely első kóstolásra kicsit meglepő lehet. A kenyérben lévő tökmag, napraforgómag illetve dió, viszont kicsit kompenzálja ezt az ízt. 

Összetevők

  • a kenyér teljes kiőrlésű PurPur búzalisztből, 
  • teljeskiőrlésű rozslisztből és szárított rozskovászból készül, 
  • víz,
  • cukor, 
  • magvak 
  • és élesztő hozzáadásával. 

ÖSSZEGZÉS

A fehér kenyérhez képest a PurPur és a kovászos kenyér is sűrűbb állagú, kevésbé puha, szeleteléskor az utóbbi kettő morzsálódás mentes

Ízüket összehasonlítva a fehér kenyér semleges, míg a másik kettő enyhén savanykásabb. Ha citromhoz hasonlítanánk az ízét és a citromot vennénk 100%-nak, ahhoz képest a PurPur kenyérben 5%-ban, a kovászosban 10%-ban érezhetjük ezt a savanykás ízvilágot a citromhoz képest. 

Amíg a PurPur és a kovászos kenyér nagyjából 1-1,5 hétig fogyasztható a minősége megromlása nélkül, addig a hagyományos kenyér 3 nap után kiszáradhat. 

Ha sokat vásárolnánk belőle a fagyasztóban is tárolhatjuk őket. Fagyasztás után érdemes lehet mind a 3 fajtát kicsit sütőben átmelegíteni, ezáltal ropogós lesz a héja és frissebbnek érezhetjük. A fehér kenyér beszerzése bárhol megoldható, hiszen nagyon sok pékségben és üzletben megvásárolhatók, viszont egészségügyi szempontból a PurPur és a kovászos kenyér jobb választás lehet. Akik nyitottak a változásra kóstolják meg őket. 

About The Author