Mákos túrógombóc meggyöntettel
HOZZÁVALÓK
Túrógombóchoz:
- 50 dkg túró
- 3 darab tojás
- 8 dkg búzadara
- só
Meggyöntethez:
- 25 dkg fagyasztott vagy üveges meggy (de erdei gyümölcs mix is lehet), vagy akár vanília öntet is készíthetünk
- cukor, mely helyettesíthető mézzel, barnacukorral
Tálaláshoz:
- mák
- porcukor
ELKÉSZÍTÉS
Túrógombóc:
- Törjük át a túrót egy krumplinyomó vagy egy villa segítségével.
- Adjunk hozzá 3 darab tojássárgáját, a búzadarát és egy csipet sót, majd az egészet keverjük össze a villával.
- A habbá vert tojásfehérjét forgassuk bele az előbb összekevert túrós masszába.
- Rövid időre hagyjuk állni a hűtőben, hogy a dara megduzzadjon (kb. annyi idő elég, amíg felforr a víz).
- Közben a tűzhelyen forraljunk fel enyhén sós vizet.
- A túrós masszából vizes kézzel formáljunk kis pingpong labda nagyságú gömböcöket, majd tegyük bele a forrásban lévő vízbe és addig főzzük míg feljönnek a gombócok a víz tetejére (kb. 15-20 perc).
- A víz tetejére feljött gombócokat lecsepegtetés után hempergessük meg porcukros mákba.
Meggyöntet:
A kiolvadt meggyet lassú tűzön forraljuk fel a cukorral vagy a mézzel és már kész is a meggyszószunk.
Tegyünk a tányérra néhány gombócot és öntsük rá vagy mellé a meggyöntetet. Akár egy szószos csészébe is beletehetjük az elkészült mártást, így mindenki ízlés szerint meglocsolhatja a gombócokat tálaláskor.
Jó étvágyat!