Miért fogyasszunk fokhagymát
Annak ellenére, hogy Magyarország legnagyobb része alkalmas a különböző hagymafélék termesztésére, a legismertebb, valamint termésmennyiség tekintetében a legfigyelemreméltóbb ilyen területünk Makó és környéke. A makói vöröshagyma és fokhagyma egyaránt hungarikumnak számít (állami elismerése 1975-ben történt meg). Illata és íze is intenzívebb, a kínai fokhagymáéhoz képest, illetve különbség még az is, hogy az ázsiai változat “szakállka” nélküli. Vásárlásnál érdemes lehet erre figyelni. Mivel a magyar konyha részét képezi, ezért számos étel esetében használjuk, viszont érdemes lehet a szervezetre gyakorolt pozitív hatása miatt is fogyasztani.
VITAMINOK, ÁSVÁNYI ANYAGOK
A fokhagymában található vitaminokat és ásványi anyagokat, úgy juttathatjuk be legjobban a szervezetünkbe, ha megpucolva nyersen elrágcsálunk 1-2 gerezdet belőle. Arra azonban számítsunk, hogy magas illóolaj tartalma másnap a bőrünkön keresztül fog távozni, ezért érdemes inkább hétvégén fogysztani.
Fokhagymában lévő vitaminok, ásványi anyagok:
- A-vitamin
- B-vitamin
- C-vitamin
- E-vitamin
- A fokhagymának a legmagasabb a nitrogén és a foszfor tartalma.
- Kálcium
- Kálium
- Magnézium
FOKHAGYMA HATÁSA A SZERVEZETRE:
- Megelőzheti a vérrögök kialakulását.
- A fokhagymában lévő allicin segíthet a vérnyomás csökkentésében, ezért olyan népszerű azoknak, akik alternatív megoldást keresnek a vérnyomás problémák kezelésére.
- Gátolhatja a vérlemezkék összetapadását.
- Pozitív hatással lehet a koleszterinre.
- Szinten tarthatja a vércukorszintet.
- Fogyókúra esetében is érdemes lehet fogyasztani, hiszen szabályozhatja a szervezetünkben a zsírsejtek kialakulását.
- Csökkentheti a hajhullást.
- Megelőzheti és enyhítheti a megfázásunkat.
- Tisztíthatja a bőrt.
- Távol tarthatja a szúnyogokat.
- Kiváló antibakteriális és gombaölő hatás van.
Túlzott fogyasztás esetén lehetnek ugyanakkor mellékhatásai:
- Nagy mennyiségben károsan hathat a májra.
- Éhgyomorra történő fogyasztása hasmenést, hányingert, gyomorégést okozhat.
- Mivel vérzékenységet okozhat, ezért vérhígító gyógyszer szedése esetén fokozottan figyeljünk a fogyasztására.
- Normál, illetve alacsony vérnyomás esetében túlzott mértékben lecsökkentheti a vérnyomásunkat.
FELHASZNÁLÁSA
Fokhagyma tea
Hozzávalók:
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 gr reszelt gyömbér
- 2 dl víz
- ízlés szerint citromlé és méz
Elkészítés:
Szeleteljük apróra a fokhagymát. Miután felforrt a víz, adjuk hozzá a felszeletelt fokhagymát és a reszelt gyömbért. 20 percig alacsony lángon főzzük, majd a tűzhelyről levéve pár percig hűlni hagyjuk. Ezután ízesítsük mézzel és citromlével. Reggelente éhgyomorra érdemes fogyasztani. Megbetegedés esetén napi 2-3 csésze fogyasztása javasolt.
Mézes fokhagyma
Hozzávalók:
- Egy jól zárható üveg
- Méz
- Fokhagyma
Elkészítése:
Tegyük bele az üvegbe az egész, az apróra vágott vagy pedig a fokhagymanyomóval összezúzott fokhagymát. Öntsünk rá annyi mézet, hogy teljesen ellepje. Zárjuk le az üveget és 1 hétig hagyjuk állni. Őszi és téli időszakban antibakteriális és vírusölő hatása miatt érdemes naponta 1 evőkanállal fogyasztani belőle.
Az őszi és téli napokban kifejezetten ajánlott lehet a fokhagyma fogyasztása annak érdekében, hogy minél ellenállóbb legyen a szervezetünk a különböző megbetegedésekkel szemben